Οι Μαβί Χορδές της Λϋρας

Galerie δημιουργών, Chelidonous 28, Kifisia 145 64, Athens

Η Βασιλική Παπαγεωργίου που ζει και δημιουργεί εδώ και χρόνια στην Κωνσταντινούπολη συναντά την Αλίκη Μαρκαντωνάτου με την αρχαία λύρα της σ’ έναν μουσικό τόπο, όπου ακόμα αντηχούν οι μελωδίες της αρχαιότητας και των παραδοσιακών τραγουδιών.

Μαζί δημιούργησαν το άλμπουμ “Τα Τραγουδια της Χέλυος” που ηχογραφήθηκε τον Ιούλιο του 2016 απο την ADA muzic Istanbul και περιέχει μελοποιημένη λυρική ποίηση, παραδοσιακά τραγούδια και σύγχρονες συνθέσεις. Η κυκλοφορία του αναμένεται τον Απρίλιο του 2017. Μέρος αυτού του δίσκου θα παρουσιαστεί στην Γκαλερί Δημιουργών απόψε.

Το χαρμάνι του ήχου που δημιουργούν οι φωνές και η αρχαıοελληνική λύρα εμπλουτίζεται από τό μελωδικό μαντολίνο της Βασιλικής και τον ζεστό, στιβαρό ήχο του κοντραμπάσου του δεξιοτέχνη Χρυσόστομου Μπουκάλη. Τα τραγούδια ξετυλίγονται μέσα από τις μαβί χορδές της λύρας, περνώντας από την αρχαία μουσική στην παραδοσιακή και σύγχρονη, από τα ηχοχρώματα της αρχαίας και νέας ελληνικής στην μελωδία της τούρκικης γλώσσας πλέκοντας ένα πολύτιμο υφαντό, χαρακτηριστικό του Aιγαίου και της Mικρασίας.

Αλίκη Μαρκαντωνάτου, αρχαιοελληνική λύρα, τραγούδι Βασιλική Παπαγεωργίου, τραγούδι, μαντολίνο
Χρυσόστομος Μπουκάλης, κοντραμπάσο