Dec22

Dimitris Roumeliotis IHOR

Zp87, Zoodohou Pigis 87, Athens

''Η μουσική αντικαθιστά τη χαμένη μαγική αίσθηση του κόσμου. Είναι ύστατη προσπάθεια για την έκσταση, γι΄αυτό λειτουργεί ως τελετουργία, κάθαρση''

Οι ''ΙΧΩΡ'' με τον Δημήτρη Ρουμελιώτη στο σιτάρ,τον Leonardo Zada στα κρουστά, την Δανάη Ρουμελιώτη στο βιολί και την Λυδία Ρουμελιώτη στο κανονάκι,αποδίδουν συνθέσεις βασισμένες στην ινδική κλασική μουσική, που μας παραδίδεται μέσα απο τα ''Ragas'', καθώς και μελοποιημένη ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Στη μουσική τους είναι ευδιάκριτη και η επιρροή τους απο τη μεσογειακή και ελληνική παράδοση. Συμμετέχει με την αρχαία Ελληνική λύρα της η Αλίκη Μαρκαντωνάτου.

Τα ''Ragas'', τα κομμάτια της μεγάλης μουσικής σχολής της Ινδίας. λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης και μελέτης,πολλών και σημαντικών μουσικών του κόσμου, όπως Claude Debbusy, Bella Burtok, Yehudi Menuhin,John Coltrane, Miles Davis,John Mac Laughlin και άλλων, επηρεάζοντας έτσι τη δυτική μουσική στην κλασσική της μορφή αλλά και τη jazz και ακόμα και την μοντέρνα rock.

Η παρουσία του θρυλικού Ravi Shankar, του μαέστρου Ali Akbar Khan και άλλων σπουδαίων Ινδών μουσικών κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα σε Ευρώπη και Αμερική εμπλούτισε και γονιμοποίησε όσο καμιά άλλη μουσική, την μουσική όλου του κόσμου!!!