ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΡΑ «ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΥ»

Η αρχαία Ελληνική λύρα είναι ένα μουσικό όργανο που σήμερα διεκδικεί την θέση του στο πάνθεον των παραδοσιακών οργάνων της Ελλάδας. Οι αναβιώσεις της λύρας, είτε ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας από αρχαιομουσικολόγους, είτε ως δημιούργημα έμπνευσης από οργανοποιούς, είναι πλέον γεγονός. Οι ηχογραφήσεις και οι κατασκευές είναι πολλές και διαφορετικές. Το ρεπερτόριο, επίσης, ποικίλει από τα σωζόμενα κομμάτια της αρχαιότητας μέχρι αποδόσεις παραδοσιακών τραγουδιών, σύγχρονων συνθέσεων και αυτοσχεδιασμούς. Ο ήχος της συγκινεί. Τα υλικά κατασκευής και η μορφή της φέρουν αρχέγονη ομορφιά και δύναμη τέτοια, ώστε δίκαια να είναι, ακόμη και σήμερα, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της μουσικής.

Στην βραδιά αυτή είναι καλεσμένοι μουσικοί διαφορετικού επιπέδου και προσεγγίσεων. Λύρες οργανοποιών του εργαστηρίου "Ερμής", κατασκευασμένες σύμφωνα με τα πρώτυπα της λύρας του Έλγιν (μελέτη του Δρ. Χρήστου Τερζή), του οργανοποιείου του Νικόλαου Μπρα, του εργαστηρίου Nely του Γιάννη Σταθάκου και του οργανοποιείου Luthieros Anastasios, θα παιχτούν από τους μουσικούς, καλύπτοντας, όσο είναι δυνατόν, το διαφορετικό ρεπερτόριο που αναπτύσσεται σήμερα.

Θα γίνει, επίσης, παρουσίαση της Φόρμιγγας.

Μουσικοί λύρας (με αλφαβητική σειρά): Δημητρέλλης Ανδρέας, Ιωάννα Ιωάννου, Καζαντζίδη Έλενα-Niskriya, Καπερνέκα Παν, Κλαμπάτσα Νάνσυ, Κτενάς Αντώνης, Μαρκαντωνάτου Αλίκη, Μπουκάλης Χρυσόστομος, Νικολαϊδης Πέτρος, Ξανθούλης Νίκος, Παλαιογιάννης Δημήτρης, Πατρινός Ηλίας, Πρίφτης Μιχάλης, Σταθάκος Γιάννης, Σταθάκου Παναγιώτα, Φραγκής Κωνσταντίνος

Επιμέλεια προγράμματος: Αλίκη Μαρκαντωνάτου